در این مقاله از وب سایت پیکا با شما همراهان همیشگی به موضوع آموزش کشت و پرورش کیوی میپردازیم. کیوی نوعی میوه درختی است که در مناطق معتدل رشد و پرورش می‌یابد. زادگاه این میوه محبوب جنوب شرقی چین است. میوه کیوی خواص زیادی از جمله جلوگیری از سرطان، بهبود سلامت قلب، تقویت سیستم ایمنی بدن و جلوگیری از دیابت دارد. همجنین این میوه منبع خوب آهن، فیبر و انتی اکسیدان است. درخت کیوی دارای ریشه‌های ضخیم، گوشتی آبدار و سطحی با برگ‌های قلبی شکل و متناوب است. پرورش کیوی صرفه اقتصادی مناسبی دارد و امروزه در کشور ایران نیز کشت می‌شود.

آموزش کشت و پرورش کیوی
آموزش کشت و پرورش کیوی

آب و هوای مناسب رشد کیوی

گیاه کیوی برای رشد به ۲۴۰ تا ۲۲۵ روز دوره رشدی بدون یخبندان نیاز دارد. همچنین درفصل تابستان تا دمای ۴۰ درجه سانتی‌گراد را تحمل می‌کند. دمای کمتر از ۱- درجه سانتی‌گراد در بهار باعث از بین رفتن برگ‌های جوان، میوه‌‌ها و شاخه‌‌های جدید می‌شود. دمای کمتر از۲- درجه سانتی‌گراد در آبان‌ماه باعث صدمه به تنه نهال و برگ‌های این گیاه می‌شود. منطقه رشد کیوی نباید بادخیز باشد چرا که باعث آسیب دیدن به این گیاه می‌شود.

تکثیر گیاه کیوی

کیوی را می‌توان با ۴ روش کاشت بذر، قلمه زنی، کشت بافت و چیوند تکثیر کرد. در ایران بیشتر از طرق قلمه زدن این گیاه را در مناطق شمالی کشور به خصوص گیلان پرورش می‌دهند.

 

خاک مناسب کشت کیوی

بهترین رشد درخت کیوی در خاک‌های عمیق آبرفتی است. همچنین این گیاه در خاک‌های لومی و سیلتی‌لوم نسبت به خاک‌های شنی‌لوم رشد بهتری دارد. خاک مناسب کشت کیوی باید سبک و غنی از مواد آلی باشد. زهکشی مناسب بوده و عمق کافی از خصوصیات این گیاه است. کیوی بدلیل حساسیت به شوری بویژه نمک‌های بر و سدیم، آب آبیاری بایستی حداقل شوری را داشته باشد. مناسبترین پی اچ برای رشد کیوی بین ۵.۵ تا ۵.۶ است.

کاشت درخت کیوی

برای این درخت باید به نسبت ۱ به ۹ از پایه های نر و ماده استفاده کرد تا گرده افشانی به بهترین شکل انجام شود. اگر پایه های نر و ماده همزمان شکوفه دهند ۱ پایه نر برای ۹ پایه ماده مناسب است.

فاصله نهال کیوی را ۴ متر و ردیف ها را ۵ متر و یا فاصله ردیف و نهال ها را ۴ در ۴ متر باید در نظر گرفت. توجه داشته باشید که بهترین زمان کاشت کیوی مهر و شهریور است. پس از کاشت باید یک قیم سبک را در کنار نهال قرار دهید تا نهال  جوان روی سیم هدایت شود. سپس یک شاخه قوی را روی آن هدایت می کنند تا نزدیک سیم لیدر که در ارتفاع ۱۵۰ سانتی قرار دارد، سر برداری انجام شود، این تنه مستقیم باید طوری تربیت شود که به دور قیم نپیچد و انشعابی نداشته باشد و تمام شاخه های جانبی آن حذف شود.

آموزش کشت و پرورش کیوی
آموزش کشت و پرورش کیوی

سپس برای پیدایش شاخه های اصلی یا شاخه های لیدر ،در محل سربرداری شده دو شاخه جانبی را در امتداد سیم میانی انتخاب کنید و به سیم ببندید. توجه داشته باشید که این شاخه ها در سال بعد بازوهای بارده خواهند بود.

آبیاری درخت کیوی

آبیاری درخت کیوی باید به صورت متناوب و کوتاه مدت انجام شود، تا خاک همیشه حالت نیمه مرطوب داشته باشد. باید توجه داشت که برگ این درخت  حالت پلاسیدگی به خود نگیرد چرا که در این صورت صدمه  زیادی به رشد و تولید میوه آن وارد می شود. در زمین هایی که آب نمی تواند به طور کامل در آن نفوذ کند، باید جوی‌هایی در جهت شیب زمین و خارج کردن آب مازاد احداث شود.

آبیاری متداول این گیاه سه روش  آبیاری، آبیاری میکروجت و آبیاری قطره ای است. در شمال ایران از روش میکروجت برای آبیاری استفاده می‌شود.

کوددهی کیاه کیوی

تعیین میزان  کودی این گیاه بعد از تجزیه خاک و برگ آن امکان پذیر است. به طور کلی نهال های کیوی به پتاسیم بیشتری نیاز دارند بنابراین باید کودهای حاوی پتاسیم بیشتر از کود های دیگر به خاک اضافه کنید. توجه داشته باشید برای اینکه پتاس راحت تر جذب خاک شود، باید ۵ کیلوگرم منزیم خالص همراه با کودهای پتاس به خاک اضافه شود.

ازت مورد نیاز برای این گیاه ۱۷۰ کیلوگرم در هکتار است، که دو سوم آن در اسفند و بقیه آن بعد از گلدهی با خاک مخلوط می‌شود.

آموزش کشت و پرورش کیوی
آموزش کشت و پرورش کیوی

برداشت میوه  کیوی

میوه‌ کیوی عمولا بین ماه‌های شهریور تا مهر می‌رسند و باید میوه‌ را قبل از رسیدن حتما چیده شوندو ا فرآیند رسیدن کیوی در سردخانه اتفاق بیافتد.   برای بررسی آماده بودن میوه جهت چیدن، زمانی که کیوی بر روی ساقه‌ی درخت در حال تغییر رنگ است باید به آن ضربه بزنید. راه دیگر برای تشخیص زمان برداشت کیوی این است که بررسی کنید دانه‌های سیاه در میوه وجود دارد.

منابع:

https://www.bazram.com

http://amardmag.com/

 

 

 

 

 

 

.